Automatizacija rada kranova

EMT elektro inženjering d.o.o. Brčko je 2015. godine u željezari „ArcelorMittal“ u Zenici realizovao projekat automatizacije rada kranova, tj. rada bez ljudske posade, dopećne prerade troske u pogonu Visoke peći. 

Projektom su obuhvaćena dva krana, 10 bunkera i tri transportne trake, a svime se upravljalo ručno iz kabine, u izuzetno otežanim uslovima rada – velike vlažnosti, visoke temperature i generalno za čovjeka agresivne sredine za rad.

Zadatak je bio da se uvede automatizacija postrojenja, omogući rad kranova tokom livenja gvožđa, ugrade frekventni regulatori na svim pogonima, obezbijedi upravljanje i nadzor iz komandno – kontrolnog centra, zatim komunikacija bežičnim putem i video nadzor.

Uslijedio je projektanstsko – inžinjerski, zatim proizvodni dio rada, demontaža postojeće zastarjele opreme i montaža novog modernog sistema u pogonu Visoke peći željezare. U izvođenju radova korištena je oprema Danfoss frekventni regulatori IP 66, Siemens PLC i wireless oprema, kao i specijalni ormari sa dvije komore.

Uslovi zadatka su ispunjeni, a rezultat je kontinuiran rad od 00 – 24 h, smanjenje broja kvarova i zastoja u proizvodnji, te manji troškovi održavanja.

 

Kompanija „ArcelorMittal“ Zenica je najveći proizvođač dugih proizvoda od čelika na cijelom području Balkana, sa proizvodnim kapacitetom od skoro milion tona godišnje, a ujedno ova kompanija dio je globalne grupe „ArcelorMittal“ – vodeće svjetske kompanije u proizvodnji čelika i u rudarstvu. 

 Kako je izgledao proces realizacije projekta, pogledajte i na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=FemjfZMT3nk

Leave a comment

Comments

Load More