NAVODNJAVANJE ORANICA EMTelektro inženjering ima rješenje

Navodnjavanje 720 dunuma površine zemljišta, projektovanje, montaža i puštanje u rad najvećeg sistema za navodnjavanje u BiH.

Sve veći broj ljudi razmišlja, a mnogi se i odlučuju, da se vrate selu, da pokrenu poljoprivrednu proizvodnju, posade određene biljne vrste, jedni zbog sebe i svoje porodice i potrebe za zdravom hranom, a drugi jer su odlučili da se počnu time baviti i za svoje i za potrebe tržišta. Sa druge strane, oni koju su već poljoprivrednici, proširuju kapacitete i traže nove mogućnosti za povećanje prinosa. Kako bilo, svi znaju da bi trebalo da posebnu pažnju posvete načinu na koji će svoje bilje snabdijevati vodom, neophodnom za normalan rast, razvoj i uzgoj biljnih vrsta. S obzirom da sušni periodi znaju potrajati jako dugo i da su temerature van zimskog perioda, a posebno ljeti, izuzetno visoke, navodnjavanje je bitna stavka u poljoprivrednoj proizvodnji. 

Mi imamo rješenje – automatsko navodnjavanje oranica, njiva ili plastenika.

Jedan od najvećih projekata ovakve vrste u Bosni i Hercegovini izvelo je upravo naše preduzeće, za potrebe investitora, velikog poljoprivrednog proizvođača sa područja Posavine, iz susjednog Donjeg Žabara.

Projektni zadatak je bio omogućiti navodnjavanje 720 duluma oranica, kao izvor vode su određena tri bunara, a zalivanje je trebalo da bude riješeno uz pomoć tri tifona koji mogu da raspršuju vodu u prečniku od 100 metara. Bilo je potrebno automatizovati sistem za navodnjavanje oranica, koji obezbjeđuje kontinuiranu količinu vode od 100 l/s pri radnom pritisku od 11 bara. 

U realizaciji zadatka su korišteni:  

  • Danfoss frekventni regulator snage 55 kW
  • dva Danfoss soft startera snage 55 kW
  • tru bunarske pumpe snage 55 kW i 
  • Danfoss senzor pritiska.

Ova investicija se vlasniku vrlo brzo isplatila, a rezultat je između ostalog bio: rekordan prinos, nezavisnost od količine padavina, mogućnost prihranjivanja i veći prihod. 

Više o projektu navodnjavanja saznajte i na linku: 

https://www.youtube.com/watch?v=D5sWomrDk4Y  

Leave a comment

Comments

Load More