VLT® Decentral FCD 302

Uvođenjem nove serije frekventnih pretvarača sa oznakom VLT® Decentral Drive FCD 302, Danfoss je podigao letvicu za dizajn i funkcionalnost decentralizovanih frekventnih pretvarača – postavljanjem novih standarda .

 

Karakteristike i prednosti

Nova serija frekventnih pretvarača Decentral Drive FCD 302 je zasnovana na platformi pretvarača VLT® AutomationDrive FC 302 i objedinjuje glavne karakteristike oba proizvoda, u kompletno re-dizajniranom kućištu, idealnom za direktnu montažu na mašinu. Predviđeno je da jedinstveni dizajn olakša naručivanje, instalaciju, montažu, puštanje u rad, održavanje i upotrebu pretvarača. 

Frekventni pretvarač VLT® Decentral Drive FCD 302 je pravo rešenje za:

• pokretne trake i transportere; 
• upotrebu u oblastima koje se često i temeljno peru; 
• veoma distribuirane aplikacije sa velikim brojem pretvarača u industriji hrane i pića i u industriji obrade materijala

Samo jedna kutija

Zaista je veoma jednostavno – sve što vam je potrebno za napajanje i upravljanje motorom je spakovano u jedno kućište sa stepenom mehaničke zaštite IP66/Tip 4X. Nisu potrebni ni spoljno napajanje 24V=, ni eksterni regulator, ni motorni prekidač – sve je u FCD 302. Svi opcioni moduli se ugrađuju kao deo pretvarača, smanjujući broj kutija koje treba postaviti, broj veza koje treba povezati i priključaka u instalaciji. Stoga je potreban broj radnih sati na montaži, kao i mogućnost greške drastično smanjena. 

Smanjeni troškovi instalacije

Zahvaljujući manjem broju montažnih elemenata, na manjem broju lokacija, ostvaruje se brža montaža, odnosno ušteda u potrebnom broju radnih sati. Manji broj kablova takođe štedi vreme, ali i troškove na kablovima i montažnom materijalu. Manji broj veza koje treba povezati i manji broj priključaka u instalaciji smanjuju troškove instalacije i smanjuju mogućnost otkaza zbog loših veza. 

Brža obrada prilikom naručivanja

Naručivanje opreme je pojednostavljeno pošto postoji ograničen broj linija za naručivanje. To znači manje vremena potrebnog za naručivanje, uz smanjenu mogućnost naručivanja pogrešnih delova, ili propuštanja nekih komponenti. Prilikom prijema isporučene robe, potrebno je proveriti manje stavki, što se može uraditi za kraće vreme. Smanjena je mogućnost propusta prilikom provere isporuke, ima manje stavki u invertarskoj bazi, i manje je mesta potrebno za smeštaj rezervnih delova.

Karakteristike i prednosti

Opseg snage 

0,37 – 3,3 kW, 
380–480 V  

Dobre dinamičke performanse 

Napredni upravljački algoritam baziran na vektorskoj kontroli motora omogućuje korišćenje sa kompaktnim i efikasnim motorima sa stalnim magnetima, u pogonima visokih performansi čak i bez povratne veze sa enkodera. 

Kućište Frekventni pretvarači serije 

VLT Decentral Drive FCD 302 mogu se poručiti u kućištima crne ili bele boje, tako da se mogu uklopiti u svako okruženje, od suvih oblasti do područja koja se peru, čak i u higijenskoj verziji. 

IP66 se standardno isporučuje u crnoj ili beloj boji IP69K higijenska verzija (sa sertifikatom EHEDG) (sva kućišta su tipa 4X). 

Jednostavno povezivanje 

Jasnim označavanjem postignuto je jednostavno povezivanje između instalacione kutije i upravljačkog dela frekventnog pretvarača. To znači da postoji samo jedan crtež na kojem su prikazane električne veze i kućište pretvarača. 

Priključci za nastavljanje energetskih kablova 

Novi pretvarači serije FCD 302 imaju ugrađene priključke za nastavljanje energetskih kablova. Priključci za provodnike preseka 6mm2 unutar kućišta dozvoljavaju priključenje više pretvarača na jednu granu mreže. 

Projektovan za upotrebu u higijenskim uslovima 

Pretvarači serije FCD 302 u higijenskoj verziji kućišta IP69K/Tip 4X ispunjavaju sve zahteve za najbolje čišćenje i higijenu postrojenja – sa sertifikatima prema EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group) i nemačkom standardu DIN 1672. Specijalan anti-bakterijski premaz otporan na agresivne materije (pH 2 do pH 12) i glatka površina omogućuju jednostavno čišćenje i montažu u prostorije u kojima se moraju održavati higijenski uslovi. 


Jednostavno održavanje i brzi servis   

Sopstvena dijagnostika i otkrivanje kvarova u kombinaciji sa ugrađenim uputstvom, koje se može pregledati na grafičkom upravljačkom panelu pojednostavljuje otklanjanje bilo kakvih problema u radu. Svi alarmi i promene se pamte u memoriji pretvarača, tako da se kasnije mogu pregledati i analizirati. Kućište iz dva dela smanjuje vreme potrebno da se otkrije na kom delu kućišta je kvar i taj deo zameni, čime se ostvaruje minimalno trajanje zastoja u proizvodnji. Neispravan deo kućišta mogu da zamene i manje kvalifikovani članovi službe održavanja. Potreban broj rezervnih delova je drastično smanjen. Samo dva dela – gornji i donji – da servis bude brz i pouzdan.

 

Dodatni i opcioni moduli

Opcije komunikacije

• PROFIBUS DP 
• PROFINET 
• EtherNet/IP Opcije aplikacije
• Enkoder 
• Rezolver Hardverske opcije 
• Pribor za montažu 
• Servisni prekidač 
• Interni zaštitni prekidač 
• M12 priključci za senzore i Ulaze/Izlaze 
• Priključci za spoljno napajanje upravljačke elektronike 24V= 
• Čoper za kočenje 
• Napajanje i upravljanje elektro-mehaničkom kočnicom